Popcorn & Soda

A végzet ereklyéi: Csontváros – Árnyvadászok, vámpírok és Bach

| 2013. szeptember 1., vasárnap - 10:37 | 10 hozzászólás

Kérjük segítsd munkánkat a cikk megosztásával!

Megint egy nagysikerű tinédzser-könyvsorozat adaptációja. Pontosabban annak az első része. Vannak benne vámpírok, tehát Twilight, vannak benne varázslók és boszorkányok, tehát Harry Potter és vannak benne új, idoloknak kikiáltható szexi főszereplők, tehát az összes tiniknek szóló könyvadaptáció. Ez lenne A végzet ereklyéi? Egy nagy adaptáció-halmaz? Nem teljesen.

vegzet-ereklyei01

A történet főhőse Clary (Lily Collins), aki egy különös gyilkosság egyetlen szemtanújaként ráébred, a világa nem teljesen az, amilyennek gondolta: kiderül, hogy egy árnyvadász leszármazottja.
Édesanyja (Lena Headey) eltűnése után Clary csatlakozik az Árnyvadászok csapatához, akik megmutatják neki New York valódi arcát: egy démonokkal, vámpírokkal, vérfarkasokkal, félelmetes lényekkel teli világot. A főgonosz Valentine (Jonathan Rhys Meyers) pedig csak arra vágyik, hogy a lány elhozza neki a Végzet Kelyhét.

Elöljáróban le kell szögezni, hogy nem olvastuk a könyvet. Viszont kalandokból sosem elég, 60 év múlva nem mutogathatjuk majd, hogy “Nézd kisunokám, ez itt a Harry Potter!“, hiszen kell a megfelelő utánpótlás. És A végzet ereklyéi egy remek táptalajt szolgáltat – valószínűleg könyvben. Mert a legnagyobb problémánk a filmmel kapcsolatban, hogy maga a világ nem elég érdekes, amelyet a szemünk elé tár. Vagy keveset mutatnak, vagy pont azt a részét, amely nem tűnik olyan varázslatosnak (bennünket nem taglózott le a New York alatt rejtőző mítosz).

Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a történet maga New Yorkban játszódik. Emlékezzünk csak vissza, mind a Gyűrűk Ura, mind a Harry Potter olyan lényekkel, kreációkkal eszközöl, amelyeket ismerünk kiskorunk óta. Törpék, varázslók, vámpírok vagy éppen vérfarkasok. Viszont a nagy ötlet az, hogy ezeket a legendás szereplőket egy általunk ismeretlen világba helyezték át (a fent említett példákat folytatva, a Roxfort vagy Középfölde), itt viszont nem kapunk ilyet. Olyan, mintha egy megelevenedett Grimm-mesét látnánk, csak a háttérben villog az Empire State Building.

vegzet-ereklyei02

Ha már a történetnél indultunk el, akkor folytassuk a cselekménnyel. A film egy olyan in medias res kezdést alkalmaz, amit ritkán látni adaptációkban. A csendes lány rajzolgat 1-2 percig aztán BUMM! kapjuk az arcunkba a kutyákból előbújó démonokat és rúnákkal teletetovált árnyvadászokat. Ezzel nincs semmi gond, a film pörög rendesen, csak az elején annak, akinek ismeretlen az alapmű, olyan információhalmazt kell feldolgoznia, hogy nehéz egyszerre figyelni azt is, hogy éppen most ki kivel, miért és hogyan harcol. Az árnyvadász Bach-ról (igen, a zeneszerző), pedig inkább jobb nem beszélni, mert leginkább egy volt amerikai elnök jutna eszünkbe, ahogy vámpírokat kaszabol egy fejszével.

A másik dolog: a kehely. A filmben megtudjuk, hogy az árnyvadászok két oldalra szakadtak emiatt a mágikus kehely miatt. Viszont nem teljesen világos, hogy most akkor ez a kehely mire is való? Magyaráznak róla a karakterek, hogy milyen fontos, meg ez az egyetlen reménye a világnak, viszont egyszerűen nem lehet átlátni, miért is kell azért a csicsás pohárért a bőrüket a vásárra vinni. Persze, lehet acsarkodni a hozzászólásoknál, hogy fogjuk magunkat és olvassuk el a könyvet aztán kritizáljunk (ami lehet, hogy be is fog következni), de bizony egy film nem csak a hithű rajongóknak készül, hanem az újoncoknak is, méghozzá abból a célból, hogy megszeressék a szériát, ezt viszont a történet ilyesfajta hektikussága és lyukai nem segítik előre.

Ellenben amiért hatalmas piros pontot érdemelnek az alkotók (és a mű szerzője), azok a karakterek. Bennük igazi kreativitást és újdonságot éreztünk. Természetesen, szende kislányból igazi harcos válik, makacs macsóból hősszerelmes, de vannak olyan pontjaik a figuráknak, amelyek túlmutatnak a papírmasékon. Nem árulnánk el őket, mert talán spoileresnek tűnhetnek, de csak elég Alec kulcsfontosságú tulajdonságára, vagy Valentine családi helyzetére gondolni, hogy lássuk, ez egy picit már komolyabb. Boncolgat olyan témákat is a film, amelyeket abszolút nem vártunk egy kamasz-bestsellertől, de kellemesen csalódtunk.

A karaktereket alakító színészek pedig, hát, változatosak. Ott van a főszereplő Lily Collins, aki hatványozottan tehetségesebb Kristen Stewart-nál, viszont most még nem igazán érződött a karakterének a súlya, majd valószínűleg a következő részekben bontakozhat ki (már ha lesz egyáltalán folytatás). Az ügyeletes szívtipró Jamie Campbell Bower pedig, nos, mondjuk úgy, az az egy mimika amit az egész filmen keresztül láthatunk tőle nem rossz. A Misfits-ből ismerős Robert Sheehan-t érdekes volt látni egy visszafogott fiú szerepében, de remekül állt neki és üde színfoltja volt a színészpalettának. A többi mellékszereplő nagyjából egy tulajdonságot képvisel (kivéve talán Jonathan Rhys Meyers-t, viszont ő nem volt 15 percnél sokkal többet a vásznon), úgyhogy őket nehéz lenne értékelni.

vegzet-ereklyei03

Maga a film kivitelezése viszont nagyon érdekes. Az egész egy picit retrónak, olyan 90-es évek hangulatúnak érződik. Nagyon jó választás, hogy nem akartak Bosszúállók méretű látványvilágot bemutatni, így kicsit olyannak tűnik az egész, mintha egy TV-sorozat hosszúra nyújtott része volna, de mégis megvan mellé a kellő bája és sajátossága. Az akciók remekül koreografáltak (főleg a vámpíros-hentelés), de sajnos az alkotók itt is belefutottak abba a zsákutcába, hogy túl sokszor akarták közeliben mutatni a verekedéseket, melynek az eredménye gyakran elmosódott képsorokat generált.

Összegzés

Nehéz ügy A végzet ereklyéi, hiszen vannak benne remekül kidolgozott pontok, és olyanok, amelyeket leginkább elfelejtenénk (egy fontos küldetés kellős közepén fél óráig mutassuk be, hogyan szeret egymásba két ember). Talán az a legjobb kifejezés rá, hogy ígéretes kezdet. Ha a készítőket nem töri le a csúfos bemutatkozás a mozikban, akkor a második részre kiküszöbölhetik a hibákat, és ki tudja, talán egy új generáció nőhet fel az árnyvadászokon.

Hozzászólások

 • damien

  Nem tudom, lehet nem ugyan azt a filmet láttuk, de kiderült, mire való a kehely. Árnyvadászokat lehet vele létrehozni. ^^

 • Fazekas Viktor

  Igen, de közben magyaráztak arról is, hogy annak születni kell, vagy nem is igaz a mítosz körülötte. Lehet, hogy ez a könyvben érthetőbb, számomra nem volt az.

 • damien

  Igen, azt mondták, hogy annak vagy születni kell, vagy inni kell a kehelyből. Ezért is olyan veszélyes, ha rossz kezekbe kerül.
  Nagyjából a könyvben is ugyan ezt mondják el, amennyire feltudom idézni emlékeim zavaros rengetegéből. 😀

 • Erzsi

  A könyvben az van, hogy lehet árnyvadászt csinálni, ha megitatják a kehelyből, viszont csak igen kis részükből lesz árnyvadász, a többi elhagyatott (lélek nélküli) lesz. Valentine a mennyiségre helyezi a hangsúlyt, nem érdekli, hogy mennyi élet megy tönkre.

 • Erzsi

  Másrészt pedig a végzet ereklyéivel (ezek egyike a kehely) lehet megidézni Raziel angyalt, és ez Valentine egyik fő terve.

 • Jakus Balázs

  Mivel én nem láttam a filmet, így nem tudom, hogy mi számíthat spoiler-nek, de megkérnék mindenkit, hogy az ilyet külön jelezze a hozzászólásban! (Ha most is van ilyen a már elküldött hozzászólásokban, nyugodtan jelezzétek egy külön postban és mi szerkesztjük!)

 • Erzsi

  Amit én írtam, az inkább csak a jobb megértést szolgálja. Ha jobban belegondolok, akkor a filmből tényleg nem derül ki, hogy miért olyan fontos a kehely.

 • Skeeter

  A kehely volt az a tárgy, amibe Raziel angyal a vérét csepegtette, és megitatta az első árnyvadásszal, így létrehozva a fajt. Árnyvadászt nem lehet létrehozni másképpen, csak a kehellyel. Az árnyvadász szaporulat pedig eléggé rossz, generációról generációra egyre kevesebben születnek. Ettől válik olyan fontossá a tárgy, és annak használata.

 • nvic

  Láttam a filmet, nekem olyan volt mint egy kiadós ebéd só nélkül, nem rossz, de…..? Előétel: Harry P.,Főétel: Twilight, Desszert: Underworld. Bízom a folytatásban, talán sikerül azt a pluszt megtalálni.

 • Most néztem. A kezdést kifejezetten élveztem. Jó volt az is, hogy végig eléggé pörögtek az események, bár volt benne néhány gáz és/vagy gagyi hülyeség.